Έθιμα των Χριστουγέννων 

Τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα στην κοινότητά μας παρατηρείται μεγάλη δραστηριότητα των νοικοκυρών, εν όψει της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Όλες οι νοικοκυρές αρχίζουν την γενική καθαριότητα, ασπρογιάζουν τους τοίχους των σπιτιών τους, καθαρίζουν και γυαλίζουν τα έπιπλα, στέλνουν για γάνωμα τα μπρούτζινα κειμήλιά τους και ψήνουν (ζυμώνουν) τα παραδοσιακά παξιμάδια και κουλούρια. 

Τη μέρα των Χριστουγέννων, ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία. Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, μεταλαμβάνει των αχράντων μυστηρίων («πασκάζει», στην συνηθισμένη κυπριακή διάλεκτο) και όταν βγουν από την εκκλησία, ανταλλάσσουν ευχές και φιλιά. Ακολούθως όλοι πάνε στα σπίτια τους και όλη η οικογένεια κάθεται στο τραπέζι, για να φάνε σούπα αυγολέμονη ή τραχανά (παραδοσιακό φαγητό), μέσα σ’ ένα χαρούμενο, ευχάριστο, οικογενειακό περιβάλλον.

Στις προηγούμενες δεκαετίες, την περίοδο από Μάιο μέχρι Ιούνιο, το κάθε σπιτικό αγόραζε ένα χοίρο, τον οποίο «ανάγιοναν» (έκτρεφαν) μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και μετά τον έσφαζαν και έφτιαχναν λούντζες, κιμά και λουκάνικα. Την κοιλιά την έκαναν «παστή» και το κεφάλι με τα πόδια «ζαλατίνα». Τα λουκάνικα τα έβαζαν μέσα σε κρασί και μετά τα αποξέραναν στον ήλιο, για να ψήνονται σιγά-σιγά. Τα υπόλοιπα τα μισόψηναν και τα φύλαγαν μέσα σε «κουμνιά» (πήλινα δοχεία) μαζί με το «λαρτί» (λίπος) που έλιωνε με το ψήσιμο. Μ’ αυτόν τον τρόπο, είχαν απόθεμα φαγητού για αρκετό καιρό.